Descripció

Un indret espectacular i únic a la Costa Daurada, declarat Espai d’Interès Natural, on hi conflueixen en equilibri natura, paisatge, fe, història i llegendes. Ideal per fer una escapada en família, o com a punt des d’on descobrir rutes de senderisme i BTT que permetran gaudir del terme des d'una altra perspectiva. És també un indret present a l’obra de diversos artistes, entre els quals destacar Joan Miró, català universal vinculat amb Mont-roig.


La singularitat de l’espai natural de la Mare de Déu de la Roca constitueix un enclavament peculiar al Camp de Tarragona, degut als relleus fantasiosos i al característic color vermell de les roques.


Un dels itineraris més populars i apte per a tota la família, comença a la part alta del poble on s’hi troba el Camí Vell de l’Ermita, seguint-lo uns 25-30 minuts, s'arriba a l’ermita. A mig camí, s’hi troba la llegendària pedra dels Àngels –si els àngels vols escoltar, un bon mont-rogenc els farà cantar, diu el refrany popular–.


Muntanya de llegendes


Són diverses les llegendes vinculades a I’ermita de la Mare de Déu de la Roca. La més popular, és la que explica com va ser trobada la imatge d'aquesta marededéu. Segons conta la llegenda, un home que habitualment pasturava el ramat al peu de la muntanya de la Roca va trobar a la muntanya una imatge tallada en fusta: era la de la Mare de Déu de la Roca. Tant és així, que al lloc on se la va trobar, se li va erigir una capella, que es coneix com el Peiró-esguerrat. Les restes del Peiró-esguerrat són encara visibles al Camí Nou de l’ermita i actualment s’hi pot trobar un senzill pessebre. Seguint amb la llegenda, la marededéu va desaparèixer del Peiró-esguerrat i va fer cap al lloc on és actualment, que és on va ser trobada. Això fou considerat un miracle i allí es va construir l’actual ermita.


Visitant el cambril de I'ermita es pot veure un fresc amb una representació d'aquest mític pastor.


No és I’única llegenda. En el darrer tram del Camí Vell, prop del punt mironià que hi ha arribant a I’ermita, el camí fa una sostinguda pujada. Sobre la roca vermella s’hi observen unes taques allargassades de color blanquinós. Conta la llegenda que són les marques de les peülles que el cavall d'un rei moro va deixar a la pedra abans de caure estimbat. Encara que avui ja no és visible, també deixà marca a la roca I’espasa del rei, que li caigué just sortir del recinte de l’ermita, on avui hi ha unes escales. Aquest llegendari rei moro evoca l’època en que el territori estava sota l’ocupació musulmana, abans de la reconquesta.


Camins i rutes


La muntanya de la Roca, és un dels llocs on hi conflueixen diferents camins i rutes de senderisme o BTT, entre les quals el GR-192. Mont-roig Miami Turisme us proposa la ruta "Mare de Déu de la Roca, far dels mariners" (consultar el mapa), una part de la qual transita per aquest sender de gran recorregut.


En cas que es vulgui començar des del poble de Mont-roig, la plaça Joan Miró de Mont-roig és un bon punt de trobada per emprendre la sortida pels senders que porten a la muntanya de la Roca. Els vehicles es poden estacionar just darrere l’església Vella on hi ha un ampli aparcament. Per una major proximitat als camins, una altra opció és la del parc infantil que hi ha a la zona nord del poble. En ambdós punts hi ha fonts d’aigua potable i hi ha zones d'aparcament properes. Des d’aquest parc infantil arrenca la ruta "Mare de Déu de la Roca, far dels mariners" i enfila pel Camí Vell, on passa a tocar de la pedra dels Àngels. Un tram d’aquesta, permetrà conèixer el Camí dels Carlins, que des del peu de I’ermita va transcorrent fins a Vilanova d’Escornalbou. La ruta, però, trenca a I’esquerra fins a arribar al coll de l’Areny (361 m.), un espai natural que no es pot passar per alt i en el qual es pot copsar la bellesa de l’erosió d'aquesta muntanya roja mentre s’assaboreix la panoràmica del paisatge del territori.


Un fet curiós, a pocs metres del poble direcció a l’ermita del Peiró, s’hi troben deixats a la vora del camí, un grup de carreus que no es van utilitzar en la construcció de l’església Nova de Mont-roig.


INFORMACIÓ IMPORTANT


Per motius de seguretat, s'ha prohibit l'accés al Camí dels Carlins i a altres accessos a la zona de l'Areny, per perill de despreniments d'una massa rocosa de la muntanya de l'Areny.


Es pot ampliar la informació llegint la notícia publicada al web de l'Ajuntament de Mont-roig, clicant aquí.


Des de Mont-roig Miami Turisme, lamentem les molèsties que us pugui ocasionar.