Descripció

El nucli de Miami Platja es troba entre Miramar i el riu de Llastres, ocupant la principal façana marítima del municipi. Des de la costa ens ofereix una excel·lent perspectiva del golf de Sant Jordi, immillorable des de dalt dels penya-segats. Amb nou cales serpentejants i unes platges extenses i poc massificades, Miami Platja és sense dubte un dels indrets més bells, singulars i desconeguts de la Costa Daurada. En el conjunt del municipi, avui és el nucli que presenta una major oferta gastronòmica, d’hostaleria i serveis.

Miami Platja es va desenvolupar amb força en el context del creixement econòmic fruit del “desarrollismo” i de l’impuls del turisme de masses de finals dels 50 i la dècada dels 60 del segle passat. És en aquest context econòmic, en el marc de les oportunitats econòmiques i de futur que oferia el turisme de sol i platja, que van prendre força iniciatives privades per a desenvolupar i urbanitzar zones del litoral encara verges. El cas de Marcel·lí Esquius i Garcia (1896-1969), impulsor i fundador de Miami Platja l'any 1952, n’és un dels exemples més evidents. Esquius va trobar en el litoral de Mont-roig del Camp el lloc ideal on promoure una nova urbanització en un entorn que li recordava a la Costa Brava. La seva determinació feu possible el seu somni: convertir el que fou vedat de cacera del marquès de Marianao en un singular nucli costaner que avui acull a la major part de la població de tot el municipi, i que en temporada d'estiu acull una població flotant d'entre 80.000 i 90.000 persones.

La població actual està formada per un conjunt demogràfic ric i divers. En aquells primers anys de desenvolupament urbanístic es va succeir l’assentament de persones procedents de diversos indrets de l’estat que buscaven noves oportunitats laborals, especialment vinculades amb els sectors del turisme i de la construcció. Avui dia, aquelles primeres famílies han fet arrels en el que consideren ja el seu poble, i algunes d’elles han arribat ja a la tercera generació. En les darreres dècades, han anat consolidant i fent créixer la població de Miami Platja persones vingudes d’arreu d’Europa i d’altres països extracomunitaris.

A nivell arquitectònic cal destacar l'església de Santa Maria Magdalena, que data del 1964, una bella mostra de l'art religiós contemporani influenciat per les idees que inspirarien el Concili Vaticà II. L'església –que costà tres milions de pessetes, 18.000 € actuals– fou donada per Marcel·lí Esquius a l'Arquebisbat de Tarragona. La primera pedra fou col·locada pel cardenal Benjamín de Arriba y Castro l'any 1961.

Com a fet curiós destaca que el 24 de juliol de 1960 Amalia Fleming, vídua del descobridor de la penicil·lina Alexander Fleming, inaugurà a Miami Platja una plaça i un bust en honor del premi Nobel anglès.