IMPREGNA’T DE L’ESSÈNCIA MEDIEVAL

Us convidem a fer un viatge per la història per conèixer els orígens medievals de Mont-roig del Camp


El terme municipal de Mont-roig del Camp s’estén entre el mar i la muntanya, en una plana al·luvial extensa: Antigament fou poblada en diversos punts. La vila de Mont-roig us l’heu d’imaginar emmurallada i presidida per un castell, s’acompanyava del despoblat de la Pobla d’en Taudell i la costa era protegida per Miramar o Guardamar on hi havia una torre de vigilància. Us proposem impregnar-vos de l’essència medieval de Mont-roig a través d’una passejada o visita al nucli antic, en el qual destaquen l’església Vella i l’església Nova, els portals, l’antiga muralla, la presó o els rentadors.


ESGLÉSIA DE SANT MIQUEL

On abans s’hi aixecava el castell medieval de Mont-roig del Camp avui ho fa l’església de Sant Miquel. L’església nasqué amb la voluntat de substituir l’església Vella i la seva construcció fou gairebé eterna. Es començà a projectar el 1780, les obres es paralitzaren el 1835 i no s’hi celebrà la primera missa fins al 1946. Tant temps d’espera no havia de quedar en va, avui, per les seves dimensions, és coneguda popularment com la catedral del Baix Camp. Malgrat això segueix inacabada i ha de ser la veïna església Vella qui en marqui les hores amb el seu històric campanar.


 Pl. de Mossèn Gaietà Ivern


ESGLÉSIA VELLA

La història de l’església Vella no ha estat fàcil, ha patit al llarg del temps diverses modificacions i també els saquejos i dolors de la guerra, fet que obligà a construir l’església Nova o de Sant Miquel. Avui podem admirar una bonica construcció renaixentista que aprofità l’antiga torre de defensa que custodiava el portal d’Avall, per a erigir el seu campanar. En destaca la seva doble portalada al més pur estil clàssic. Malgrat que no s’hi celebrin oficis religiosos el campanar mai ha deixat de repicar les campanes per anunciar les hores, ja que el campanar de l’església Nova roman inacabat.


 C. Major

PORTALS I MURADA

Podeu imaginar-vos el Mont-roig Medieval i la seva vila closa a través de les restes de muralla i els dos portals, el d’Avall i el de la Canal. El primer, ubicat a la plaça Joan Miró, fou la porta principal  d’entrada a la vila i s’acompanyava d’una torre de defensa, reconvertida avui en el campanar de l’església Vella. Si us dirigiu cap a les Hortes, pel darrera de l’església, podreu observar més restes de la muralla al carrer de la Murada. Arribareu fins al portal de la Canal, es tracta d’un portal doble que s’acompanya d’una torre. Finament, si visiteu el carrer de la Mare de Déu de la Roca, al nord, podreu observar la torre de la casa dels Torrells, també coneguda com la torre dels moros.


 Pl. Joan Miró

LA PRESÓ

Just darrera de l’església Nova de Sant Miquel i ben a prop d’on s’erigia l’antic castell de Mont-roig del Camp hi trobareu les restes de l’antiga presó. Queda integrada al carrer de la Pica i en destaca la porta dovellada amb pedra de la Muntanya Roja i una finestra reixada.


 C. de la Pica

Skip to content