Es tracta d’un recorregut de 49 km per diversos camins de la comarca, que permetrà conèixer i visitar espais relacionats amb el conreu d’oliveres i la producció d’oli, com són les cooperatives, els molins, les agrobotigues i els museus i centres d’interpretació.

En el marc de la promoció de la mobilitat lenta i l’ús quotidià i segur de la bicicleta, el Baix Camp estrena la primera Ruta Cicloturista centrada en l’oli, amb l’objectiu de mostrar com i on es conreen les oliveres de les que surt un tresor de la gastronomia de la regió: l’oli d’oliva verge extra de varietat arbequina amb Denominació d’Origen Protegida Siurana.

La Ruta de l’Oli és una proposta de l’Associació Bicicamp de Reus, que ha comptat amb el suport dels Ajuntaments col·laboradors, entre els quals s’hi troba el de Mont-roig del Camp, a través de Mont-roig Miami Turisme; del Consell Comarcal del Baix Camp, -coordinador del projecte-; i del Consell Regulador de la DOP Siurana.

La creació de la ruta ha suposat una inversió de més d’11.500€ per part dels municipis participants en el projecte, que han servit per instal·lar plaques d’identificació del recorregut. També s’han editat tríptics amb informació sobre la ruta, distribuïts entre les diferents entitats i ajuntaments, a càrrec del Consell Comarcal del Baix Camp.

La ruta, senyalitzada i pensada per fer-la en bicicleta, passa per camins entre horts i camps d’avellaners, garrofers i oliveres de set municipis productors d’oli d’oliva. Es tracta d’un itinerari circular, planer, amb desnivell mínim i no excessivament llarg, ideal per a famílies.

Recorregut per Mont-roig del Camp

La ruta al seu pas pel nucli de Mont-roig del Camp s’iniciarà al carrer de la Murada, passant per la Plaça de Joan Miró, el carrer d’en Francesc Riba i Mestre, el carrer d’Agustí Sardà, el carrer de la Rasa del Ximet, l’Avinguda Catalunya i el camí de Cambrils, i inclourà la visita de les cooperatives i empreses del municipi dedicades a la producció d’oli d’oliva: el Molí i l’Agrobotiga d’Unió Fruits i el Molí i Museu d’Olis Solé, així com d’altres llocs d’interès del municipi com ara el Mas Miró o les barraques de pedra seca de Mont-roig.

Donat que el recorregut és circular, es pot iniciar des d’on es vulgui. Així, el 95% del recorregut passa per camins rurals, i una petita part de l’itinerari s’endinsa en les poblacions, bàsicament per visitar cooperatives o edificis patrimonials.

Més informació de la ruta